Üye Ol/Giriş Yap
444 77 02
Üye Ol/Giriş Yap
444 77 02

Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalı?

Araç
3 dk. okunma
trafikkazasi_sonrasi_yapilmasi_gerekenler_71ecaefc99

Türkiye’de trafik kazaları, beklenmedik ve istenmeyen durumlar olmasına rağmen, ne yazık ki yaygın olarak yaşanabilmektedir. Bir trafik kazası, genellikle aniden gerçekleşir ve hazırlıklı olmak için çok az zamanınız olabilir. İster sizin hatanız olsun ister başkasının, kazada doğru adımları atmak hem kendinizi hem de diğer kişileri korumanıza yardımcı olur. Hiçbir zaman tam olarak hazırlıklı olamasanız da kaza anında yapılması gerekenlere ilişkin bilgilendirici rehberimiz acil bir durumla başa çıkmanıza ve kendinize, aracınıza ve kazaya karışan diğer kişilere yardımcı olmanızı sağlayacaktır.

Trafik Kazasından Hemen Sonra Yapılması Gerekenler

- Mümkün olan en kısa sürede aracı durdurun.
- Motorunuzu kapatın.
- Dörtlüleri yakın.
- Kendinizi ve aracınızın içerisinde yer alan kişileri boyun kırılması da dahil olmak üzere yaralanmalara karşı kontrol edin.
- Birisi yaralanırsa veya yol kapanırsa hemen 112’yi arayın.
- Herhangi biri yaralandıysa, sakin olun ve ambulans gelene kadar hareketsiz kalın.
- Yaralanma olmayan küçük bir kazaysa, nefes alın ve durumu değerlendirin. Kazaya karışan diğer tarafın daha sonra size karşı bir hak talebinde bulunma ihtimaline karşı not alın.

Trafik Kazasından Sonra Yapılmaması Gerekenler

Artık ne yapacağınızı biliyorsunuz, kendinizi bir kazaya karışmış bulursanız ne yapmamanız gerektiğini öğrenmek de önemlidir. Olay yerinden ayrılmayın. Karayolu Trafik Yasası uyarınca, bir kazadan sonra kaçmak cezai bir suçtur ve mahkemede cezalandırılabilecek bir "vur-kaç" olarak sınıflandırılabilir. Ayrıca hatalı olmasanız bile suçlu görünmenize neden olur. Öfkenizi kaybetmeyin ve kazaya karışan diğer kişiye kızmayın. Diğer sürücü hatalı olsa bile, bu durumda yapılacak en iyi şey sakin kalmaktır. Kazalar küçük bir çarpmadan büyük bir olaya kadar değişiklik gösterir, bu nedenle koşullara bağlı olarak bilmeniz gereken birkaç şey daha vardır:

Küçük trafik kazalarını polise bildirmek zorunda mıyım?

Emin değilseniz polisi aramalısınız. Onlar durumu değerlendirebilir ve tavsiyede bulunabilirler. Acil bir durum söz konusuysa 155’i aramalısınız. Ancak aşağıdakilerden herhangi biri gerçekleşirse polisi aramalısınız:

- Diğer sürücüler size bilgilerini vermeden olay yerinden ayrılırsa,
- Diğer sürücünün alkollü veya uyuşturucu etkisi altında olduğundan şüpheleniyorsanız,
- Diğer sürücünün trafik sigortası olmadığından endişe ediyorsanız,
- Kazanın diğer sürücü tarafından “para için kaza” dolandırıcılığının bir parçası olarak kasıtlı yapılmış olabileceğinden şüpheleniyorsanız, olayı bildirmek için 24 saat içerisinde polisi aramanız gerekmektedir.

Olay yerinden hangi bilgileri almalıyım?

- Olaya karışan tüm araçların markası, modeli ve plakası
- Kazanın gerçekleştiği tarih ve saat
- Sürüş koşulları (yol ıslak veya buzlu muydu? yolun bakımı iyi yapılmış mıydı?)
- Araçlarda meydana gelen hasarın türü
- Sürücüler, yolcular veya yayalarda meydana gelen aramalar

Günümüzde, olay yerinin ve ilgili araçların meydana gelen hasar da dahil olmak üzere fotoğraflarını çekmek gerekmektedir. Bir tutanak tutacak ve hak talebinde bulunacaksanız bunu yapmalısınız. 

Kazada Hangi Sigorta Bilgilerini Vermeliyim?

Kazada hasar veya yaralanma olması durumunda, adınızı ve adresinizi paylaşın. Trafik sigortası bilgilerinizi karşı tarafa verin. Diğer yolcuların ve tanıkların iletişim bilgilerini not alın. Aracın kayıtlı sahibini bulun ve ruhsat bilgilerini alın. Özel mülke veya park halindeki araca çarpma durumunda, bilgilerinizi içeren bir not bırakın ve hasarın fotoğraflarını çekin.

Sigorta Hak Talebinde Nasıl Bulunulur?

Kazayı sigorta şirketinize en kısa sürede bildirin. Sigortacınız, poliçe numaranızı, kazaya karışan diğer kişilerin bilgilerini ve sürücünün sigorta bilgilerini isteyecektir. Küçük bir kaza sonrasında hak talebinde bulunmanız gerekmez, ancak yine de olay hakkında sigortacınıza bilgi vermelisiniz. Bu diğer tarafın daha sonra bilgilendirme yapmadan hak talebinde bulunması durumunda koruma sağlar.

Kasko kapsamı hakkında daha çok bilgi öğrenmek istiyorsan kasko ön cam hasarı karşılar mı yazımızı okuyabilirsin.

Online Teklif Al
19+ anlaşmalı sigorta şirketinden en uygun teklifi al, karşılaştır, hemen satın al.

Bu makaleyi paylaş:

Online Teklif Al
19+ anlaşmalı sigorta şirketinden en uygun teklifi al, karşılaştır, hemen satın al.
Trafik
Trafik Sigortası
Kasko
Kasko Sigortası
Elektrikli Araç Kasko
Elektrikli Araç Kasko Sigortası
Mini Kasko
Mini Kasko Sigortası