Üye Ol/Giriş Yap
444 77 02
Üye Ol/Giriş Yap
444 77 02

3 Temel Araç Bakım Kontrolü

Sigorta7 Editörü
3 dk. okunma
26.01.2024
arac_bakim_kontrol_listesi_760ba472bd

Aracınıza bakım yaptırmak özellikle aracınızı bir süredir kullanmadıysanız, arızaları ve yol yardımı ihtiyacını önlemeye gerçekten yardımcı olabilir. Aracınızın bakımını yapmak ve arıza ile karşılaşmamak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Öncelikle en iyi şey torpido gözündeki küçük el kitabını okumaktır. Temel araç bakımı konusunda bazı önemli ipuçlarını ve tavsiyeleri bir araya getirdik.

Araç Bakım Kontrol Listesi

Lastik basıncını ve lastik diş derinliğini kontrol edin

Araç bakım kontrol listenizin en başında lastik basıncı ve lastik dişi olmalıdır. Lastik basıncını kontrol etmek için bir basınç ölçer kullanabilirsiniz. Çoğu benzin istasyonunda mevcut PSI değerinizi kontrol edebilmeniz için bir basınç göstergesi bulunur. Doğru basınç seviyesi aracınızın el kitabında veya genellikle sürücü tarafında kapı çerçevesi üzerinde bulunan bir etikette belirtilmelidir. Alternatif olarak Michelin lastik basıncı rehberini kontrol edebilirsiniz. 

Okunan değere bağlı olarak lastiğinizin şişirilmesi veya havasının indirilmesi gerekebilir. Lastiğin daha fazla havaya ihtiyacı varsa, aşırı şişmeyi önlemek için her seferinde az miktarda hava vermek için tamirhanelerde bulunan bir hava pompasını kullanabilirsiniz. Her pompalamadan sonra basınç göstergesini kullanarak tekrar kontrol edin.

Kasım 2014’ten sonra üretilen otomobiller TPMS (Lastik Basıncı İzleme Sistemleri) ile donatılmış olabilir, bu nedenle uyarı ışığı için gösterge panelinizdeki ışıklara dikkat edin. Basıncınız uygunsa ancak ışık yanmaya devam ediyorsa, yapılandırmayı sıfırlamanız yeterlidir. Mevsim değişiklikleri lastik basınç sistemlerinin oynamasına neden olabilir, bu nedenle ilk dondan sonra bir sabah kontağı açtığınızda lastik basıncı uyarı ışığı yanarsa paniğe kapılmayın. Müsait bir yerde hızlıca kontrol sağlayabilirsiniz. 

Lastik basıncını kontrol ederken, lastik dişlerini de dikkat etmek gerekir. Türkiye’de yasal lastik diş derinliği 1.6 mm’dir. Derinliği kontrol etmek içi bir lastik dişi ölçer veya 1₺ bozuk para kullanabilirsiniz. Dış taraftaki halka hem 1 lirada hem 50 kuruşta yaklaşık 4 mm'dir. Aracınızın stepnesini de kontrol etmeyi unutmayın. 

Motor yağını kontrol edin

Düşük yağ seviyeleri arızaya veya ciddi motor hasarına neden olabilir. Yine de endişelenmeyin, yağ kontrolü düşündüğünüz kadar göz korkutucu değildir. Sıcak bir motordan kaynaklanan yanma riskine karşı motorun soğuk olduğundan emin olun. Kaputun altında motor bloğunun yan tarafında bulunan bir tüpün içindeki yağ çubuğunu bulun. Yağ çubuğunu dışarı çekin ve yağı bir bezle silin. Yağ çubuğunu tekrar tüpün içine yerleştirin ve tekrar dışarı çekin. Çubuktaki seviyeyi kontrol edin. Yağ, çubuktaki minimum ve maksimum seviyeler arasında olmalıdır. Tamamlamak için yap kapağını açın ve motor yağı ekleyin. Motora zarar verebileceğinden fazla motor yağı eklememeye özen gösterin.

Soğutma suyunu doldurun

Antifriz olarak da bilinen motor soğutma suyu, aşırı sıcaklıklarda motorunuzun korunması için kullanılan su bazlı bir sıvıdır. Motorunuzun aşırı ısınmasını veya donmasını önlemeye yardımcı olur. Kullanmanız gereken doğru soğutma suyu ve karışımını öğrenmek için aracınızın el kitabına bakın. Yağ seviyelerine benzer şekilde, soğutma suyunun depolandığı yerde minimum ve maksimum soğutma suyu seviyesi gösterilir. 

Seviye düşükse motorun aşırı ısınma ihtimali vardır, bu nedenle ilave etme zamanı gelmiştir. Maksimum işarete kadar doldurun ancak aşırı doldurmayın. Soğutma sıvınızı kontrol etmeden önce motorun soğuk olduğundan emin olmayı unutmayın.

Elektrikli Araç Bakımı

Elektrikli bir araca geçmeyi düşünüyorsanız, bakım kontrolleri farklı olabilir. Neyse ki, göz önünde bulundurulması gereken daha az hareketli parça olduğu için bir elektrikli aracın bakımı daha kolay olabilir. Elektrikli bir araçta motor yağını doldurma, triger kayışlarını veya bujileri değiştirme konusunda endişelenmenize gerek yoktur, ancak bakım gerektiren daha karmaşık elektrikli parçalar vardır.

Yapılması Gerekenler

  • Akünüzün durumunu düzenli olarak kontrol edin ve tamamen bitip bitmediğini gözlemleyin. Özellikle soğuk havalarda akü performansı önem kazanır.

  • Fren balatalarınızı, disklerinizi ve fren sıvınızı belirli aralıklarla kontrol edin ve gerektiğinde değiştirin.

  • Lastiklerinizin basıncını ve diş derinliğini düzenli olarak kontrol edin. Yetersiz hava basıncı veya aşınmış lastikler, sürüş güvenliği ve performansını olumsuz etkileyebilir.

  • Motor soğutma suyunun seviyelerini düzenli olarak kontrol edin. Elektrikli araçlardaki soğutma sistemlerinin kapalı olabileceğini ve bu nedenle sadece kalifiye bir teknisyen tarafından kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın.

Bu temel bakım ipuçlarına ek olarak, aracınızın sigortasıyla ilgili düzenlemeleri ve yenilemeleri de gözden geçirmeyi unutmayın. Araç bakımı kadar, doğru sigorta kapsamını seçmek de önemlidir.

Online Teklif Al
19+ anlaşmalı sigorta şirketinden en uygun teklifi al, karşılaştır, hemen satın al.

Bu makaleyi paylaş:

Online Teklif Al
19+ anlaşmalı sigorta şirketinden en uygun teklifi al, karşılaştır, hemen satın al.
Elektrikli Araç Kasko
Elektrikli Araç Kasko Sigortası
Trafik
Trafik Sigortası
Kasko
Kasko Sigortası
Mini Kasko
Mini Kasko Sigortası